vrijdag 15 juli 2011

Détends le string!


Het zomerartikel bij uitstek is de teenslipper, je weet wel, zo'n plastic slipper die je aan je voet houdt door middel van een V-vormige plastic band die tussen je grote en tweede teen verdwijnt.

Heb je een nieuw paar nodig op vakantie in Frankrijk? Weet dan dat de Fransen dit schoeisel des tongs noemen. En dat komt niet door de vorm. Die lijkt weliswaar een beetje op een tong, maar het Franse woord voor tong is natuurlijk "langue".

Nee, des tongs komt van het Engelse "thong" (met th), wat touwtje of draadje betekent. Er is niet veel fantasie voor nodig om te begrijpen dat "a thong" in Engelssprekende landen een string is, je weet wel, het bikinibroekje of de slip waarin een minimum aan textiel verwerkt is. "A string" heet het daar ook wel, net zoals in Nederland en ook in Frankrijk. Teenslippers heten in het Engels meestal flip-flops.

Kan het dus toch weer ingewikkeld worden in Frankrijk, voor zoiets simpels als het kopen van een paar teenslippers. Voor je het weet sta je je op te winden in die strandboetiek, omdat de Fransen je weer eens niet begrijpen, alleen maar omdat je het woord tongs niet had gebruikt.

Zegt men tegen je: détends le string! (uitgesproken als "striengk"), denk dan niet meteen aan een oneerbaar voorstel, je hoeft je string niet los te maken, dat zou zijn: détache ton string. Het is een woordgrapje. Le string is natuurlijk de string, maar ook "koord": ontspan het koord (dan breekt het niet), met andere woorden, relax, wind je niet op. Het is omgangstaal onder jongeren. In Nederland kennen we het gezegde: rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Maar dat is dan weer een uitdrukking voor ouderen. In het Engels bestaat de uitdrukking "relax the string" trouwens niet. Het is een woordgrapje à la française.

Hoe het ook zij, rustig blijven, het is vakantie!

woensdag 13 juli 2011

Opvoedende radars


In mijn voorlaatste bericht vertelde ik over het afschaffen van de waarschuwingsborden voor flitspalen langs de Franse wegen.

Vanochtend hoorde ik op het Franse nieuws, dat begonnen is met het installeren van des radars pédagogiques. Wat dat zijn, "pedagogische", of "opvoedende" radars? Niets anders dan de elektronische borden die wij in Nederland ook kennen (U RIJDT TE HARD). Ze geven de snelheid aan waarmee je rijdt en worden eventueel gevolgd door een flitspaal. Het fijne van een "opvoedende" radar is, dat je wel wordt gewaarschuwd, maar niet wordt geflitst, je kunt je rijgedrag dus nog net op tijd aanpassen.

Wat het verschil in effect is tussen de oude waarschuwingsborden en deze nieuwe radars pédagogiques? Wie het weet mag het zeggen. 4000 zal de overheid er plaatsen, tussen nu en eind 2012 en ze kosten tussen de 3.000 en 4.000 euro per stuk. Een driedubbele strop voor de staatskas, eerst de kosten voor het weghalen van de oude borden, daarna de kosten voor het installeren van de radars pédagogiques en dan ook nog eens het mislopen van inkomsten uit verkeersboetes.

Het is bijna verkiezingstijd, dus het zal de prijs wel waard zijn ...

vrijdag 8 juli 2011

Coeurs à la lavande


Iets heel anders deze keer. Het is zomer en dus bloeit de lavendel, en niet alleen in Frankrijk. Mijn tuin staat er vol mee, niet alleen omdat het mooie bloemen zijn om te zien en heerlijk om te ruiken, maar ook omdat het een van de weinige plantensoorten is die de barre Zuidfranse hitte overleven.

Toen ik hier pas woonde, maakte ik vlijtig zakjes met gedroogde lavendel en kunstig gevlochten ruikertjes voor op het toilet. Maar daar ben je op een gegeven moment wel op uitgekeken. Nu heb ik iets nieuws ontdekt, namelijk lavendel in de keuken! Wil je ook eens iets anders doen met lavendel, probeer deze lavendelkoekjes dan eens! Ze zijn gemakkelijk te maken, erg origineel en erg zomers!


Begin met een handjevol lavendelbloemen te plukken. Ze moeten nog in de knop zijn. Het is even een karweitje, maar je hebt echt niet veel nodig, dus … courage. Verder heb je een uitdrukvormpje in de vorm van een hart nodig (een andere vorm mag natuurlijk ook).


Ingrediënten:
225 gram bloem
75 gram suiker
75 gram harde boter, in blokjes
1 ei
1 soeplepel lavendelbloemen, fijngehakt
snufje zout

Decoratie:
4 eetlepels poedersuiker
1 eetlepel water
2 soeplepels lavendelbloemetjes (niet fijngehakt)

Bereiding:
Oven voorverwarmen op 175 ° C
Leg een of meer bakplaten met bakpapier klaar.
Vermeng meel, zout en boter tot een kruimelig deeg. Voeg de suiker en het ei toe en kneed er een samenhangend deeg van. Meng de fijngehakte lavendel er gelijkmatig doorheen.
Rol het deeg uit tot een plak van ca. 5 mm dikte.
Druk de hartjes uit, kneed de resten opnieuw tot een bal en rol deze uit, enzovoort, totdat alles op is.
Bak de koekjes in ca. 10 minuten (blijf erbij staan, want ze verbranden snel!). Laat ze afkoelen.
Bereid het glazuur voor met de poedersuiker en het water. Voeg zonodig suiker of water toe, totdat een redelijk dikke vloeistof ontstaat die nog net van een lepel afloopt.
Trek sliertjes glazuur over de afgekoelde hartjes (zie foto) en bestrooi ze onmiddellijk met de resterende lavendel (zo blijven de bloemetjes plakken). Laat het glazuur hard worden.



Succes verzekerd bij de thee op een zomerse namiddag in de tuin.





Maak je dit recept in Frankrijk en ben je op zoek naar de juiste ingrediënten? Misschien heb je iets aan het volgende woordenlijstje:


- bakpapier: du papier sulfurisé

- een uitdrukvormpje

- un emporte-pièce

- poedersuiker: du sucre glace

- gewone kristalsuiker: du sucre en poudre

maandag 4 juli 2011

Un homme averti ... est verbalisé



Frankrijk slaat in Europa bepaald geen goed figuur wanneer het gaat om la sécurité routière, de verkeersveiligheid. Per jaar vallen er in het Franse verkeer 67 doden per miljoen inwoners, bijna het dubbele van het Nederlandse aantal dodelijke verkeersslachtoffers*. De laatste jaren heeft Frankrijk veel gedaan om zijn slechte imago te verbeteren en met succes, want er is een dalende tendens waar te nemen. Tot april van dit jaar, toen er ineens 20% meer slachtoffers te betreuren vielen. President Sarkozy greep direct in, met een maatregel die heel wat discussie losmaakt.

Het gaat om het afschaffen van de waarschuwingsborden dat er even verderop een flitspaal (un poste de radar) staat. Ga je dit jaar op vakantie naar Frankrijk, wees er dan op verdacht dat je zonder vooraankondiging zomaar langs zo’n paal rijdt en dus geflitst kunt worden. Ach, wat kan het mij schelen, zul je misschien zeggen. Ik heb mijn eigen waarschuwingssysteem toch, in mijn GPS en als “App” op mijn Iphone. Maar let op, de maatregel is nog maar net (sinds mei) van kracht en veel is onduidelijk. De radarverklikkerbranche is na fel protest met de overheid tot een akkoord gekomen: ze mogen hun radardetectors ombouwen (of alleen maar “omnamen”?) tot avertisseur de zones dangereuses. Avertir betekent “waarschuwen” en un avertisseur de zones dangereuses is dus een waarschuwingsapparaat voor gevaarlijke zones. De bedoeling ervan is dat je als automobilist niet meer op de hoogte wordt gesteld van de exacte positie van de flitspaal, maar van de aanwezigheid van een “gevaarlijk zone”. Een beetje cryptisch allemaal? Dat klopt.

Is de in je TomTom ingebouwde radarverklikker zo’n -geoorloofde- avertisseur? Je zou zeggen van wel, maar zeker is het allerminst. Het schijnt dat er al mensen op de bon zijn geslingerd vanwege een TomTom met radarwaarschuwing. Mocht je toch worden aangehouden wegens te hard rijden, zeg dan in ieder geval dat je slechts een “avertisseur” in je auto hebt, en heb het zeker niet over un detecteur!

Tussen nu en eind 2012 komen er ook nog eens duizend nieuwe flitspalen bij. Een deel daarvan is deze zomer vast al wel geïnstalleerd. Ik heb je gewaarschuwd en een gewaarschuwd mens telt voor twee, un homme averti en vaut deux. Dus kun je je maar beter gewoon aan de snelheid houden, misschien.




* Bron: Europa Press Releases RAPID, cijfers 2009