zondag 23 mei 2010

Bronzer idiot

Je zult het misschien niet geloven, maar hier in Zuid-Frankrijk was het dit weekend pas voor het eerst echt warm. Dus besloten we naar het strand te gaan. En wat doe je op zo’n eerste lekkere stranddag? Bakken in de zon natuurlijk! De Fransen noemen dat bronzer idiot. De kreet is ooit begonnen als deel van een reclamecampagne van een touroperator. In de negatieve vorm wel te verstaan: ne plus bronzer idiot. Wat zoiets moest betekenen als dat de moderne toerist tijdens zijn vakantie niet meer domweg op het strand gaat liggen. Nee, hij wil wat meer, interessante uitstapjes bijvoorbeeld en een beetje cultuur.
De kreet is inmiddels volledig opgenomen in de Franse taal en ne pas bronzer idiot wordt tegenwoordig ook dankbaar gebruikt in heel andere conteksten, bijvoorbeeld om te waarschuwen tegen de gevaren van de zon. Ga niet ‘als een idioot’ in de zon liggen, maar (smeer je goed in, draag beschermende kleding, enzovoort ...).
Vandaag gold dat allemaal niet. Comme des sardines en boîte lagen we in het warme zand als idioten te genieten van de zon op onze witte winterlijven. Cultuur? Niet eens aan gedàcht …

1 opmerking: