vrijdag 28 mei 2010

Kermesse (2)

De spelletjes tijdens la kermesse zijn al sinds jaar en dag hetzelfde. Wie kan het snelst een fles vullen met water, kegels omgooien enzovoort. De houten puzzel van Frankrijk, waarbij de departementen op de goede plaats gelegd moeten worden, zo'n twintig jaar geleden door de hoofdmeester zelf gefiguurzaagd, is nog zo'n een voorbeeld van een spel dat hoognodig aan vervanging toe is. Vorig jaar hebben we les garçons de café toegevoegd, dat was leuk. Twee kinderen doen een wedstrijd wie met een dienblad vol bekers water zo snel mogelijk aan de overkant is.
Nou was mijn idee om ons eigen Oudhollandse spel 'spijkers poepen' voor te stellen. Voor wie niet weet hoe dat gaat: je krijgt een spijker aan een touwtje om je middel gebonden, waarbij de spijker achter je rug ergens tussen je billen en je knieën bungelt. Op de grond staat een fles. Door handig en vooral beheerst te manoeuvreren, waarbij je flink door je knieën moet, moet je de spijker in de fles zien te krijgen. Het is een weinig elegante aanblik en daarom erg grappig om naar te kijken. Spijkers poepen vraagt nogal wat van la motricité fine (de fijne motoriek) en is daarom ook pedagogisch gezien zeer waardevol ... had ik bedacht.

Nu alleen nog een Franse naam verzinnen voor 'spijkers poepen'. 'Poepen' is geen netjes woord. Wij, losbandige Bataven, zitten daar niet mee: 'ik ben het poepzat', 'wat ben jij poepiebruin, zeg!', 'hoeperdepoep zat op de stoep' ... heel gewoon toch? We hebben aan de keukentafel alle alternatieven uitgebreid doorgesproken en het is me nu helemaal duidelijk geworden, niet alleen mijn eigen reputatie, maar die van mijn hele gezin staat op het spel! 'Poepen in spelvorm heeft in Frankrijk een heel andere gevoelswaarde' (mijn man) en 'non maman, s'il te plaît, on a honte!' (mijn kinderen). Tot nu toe sta ik hier bekend als een wat vreemde, want buitenlandse, vrouw, maar toch altijd netjes. Dat is mijn eigen inschatting, maar misschien zit ik er hier al wel helemaal naast. Dat maakt het dan alleen nog maar erger.

(wordt hoe dan ook vervolgd)

1 opmerking:

  1. I completely agree with you. I really like this article. It contains a lot of useful information. I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all. And of course nice review about the application.
    vakantiehuis dordogne

    BeantwoordenVerwijderen