woensdag 14 juli 2010

Fetnat

Vandaag is het le quatorze juillet, in Frankrijk la fête nationale. Ieder jaar moet ik weer denken aan het verhaal dat een kennis me eens vertelde. Een verhaal dat het midden houdt tussen dolkomisch en heel triest. Mijn kennis is een oudere Fransman die lang geleden voor de Franse overheid in Ivoorkust werkte, voordat het onafhankelijk werd.

Nou moet je weten dat de Franse wetgeving tot 1966 zeer streng was op het gebied van voornamen voor nieuwgeborenen. Het mochten feitelijk óf namen uit de geschiedenis zijn óf namen van heiligen. En die laatsten vond je op de kalenders. Behalve de naamdagen van heiligen stonden daar uiteraard ook belangrijke herdenkingsdagen uit de Franse geschiedenis op.

Ook in Ivoorkust en andere Franse gebiedsdelen waren deze kalenders natuurlijk in omloop. Maar vele Afrikanen hadden geen christelijke achtergrond en weinig verbondenheid met la France métropolitaine. Zo kon het gebeuren dat die kennis van mij met een Ivoriaan samenwerkte die 'Fetnat' heette. Hij was geboren op 14 juli. Voor zijn ouders was het duidelijk geweest: bij die datum stond 'Fet.nat.' ...


1 opmerking: