dinsdag 21 september 2010

Clafoutis

Om te vieren dat mijn nieuwste boek Ratjetoe is uitgekomen, schrijf ik deze week iedere dag een stukje over Franse keukentaalgeheimen.


Allereerst het goede antwoord op de vraag van gisteren: un set de table is een placemat. Helaas, je kon er niets mee winnen. Maar kijk vooral goed op internet, want links en rechts worden regelmatig exemplaren weggegeven!


© illustratie: Elleke van Kruijssen


Vandaag wilde ik het over die overbekende Franse taart, le clafoutis, hebben (uitspreken als 'klafoetie'). Deze vreemde naam komt van 'clafir', een Occitaans woord (l'Occitan of langue d'Oc is een regionale taal die onder andere nog wordt gesproken in het zuidwesten van Frankrijk), dat 'vullen' betekent. Le clafoutis heet zo, omdat hij rijk gevuld is met vruchten. Het deeg lijkt is zeer dun, je spreekt daarom niet van la pâte, maar van l'appareil (en dat heeft niets met een apparaat te maken). Goed nieuws is dat er voor deze taart geen boter wordt gebruikt (behalve voor het invetten van de vorm).

Traditioneel wordt de clafoutis met kersen gemaakt. Maar persoonlijk vind ik de versie met pruimen ook erg lekker. Bovendien is het daar nu precies de goede tijd voor. Heb je nog nooit een echte Franse clafoutis gemaakt? Grijp dan nu je kans, met dit supersimpele 'beker'-recept!

Ingrediënten:
1 ruime beker meel
1/2 halve beker suiker
2 bekers melk
3 eieren
1 zakje vanillesuiker
mespuntje zout


Het fruit:
Je hebt zoveel vruchten nodig, dat de bodem van een grote, lage taartvorm helemaal bedekt is. Wanneer je kersen neemt, moet de pit er eigenlijk inblijven, dit geeft aan de taart een speciaal aroma. Andere vruchten, zoals abrikozen of pruimen snij je in tweeën en in dit geval verwijder je wel de pit. Je kunt ook vruchten uit blik nemen. Deze wel goed laten uitlekken en iets minder melk gebruiken. Bij kersen en pruimen kun je eventueel geraspte citroenschil toevoegen, bij abrikozen zijn amandelaroma of geschaafde amandelen lekker.

Verwarm de oven voor op 180 °C
Vet de vorm in
Leg de vruchten in de vorm
Meng alle overige ingrediënten door elkaar tot een vloeibaar beslag
Giet het beslag over de vruchten
Bak de clafoutis in ongeveer 30 minuten gaar
Voor het serveren bestrooien met poedersuikerZo zag de clafoutis (van gele pruimen) die ik afgelopen weekend maakte er uit

1 opmerking: