vrijdag 15 oktober 2010

Bittere smaak!


Het is inmiddels een traditie geworden in Frankrijk: jaarlijks vindt er in oktober la semaine du goût plaats: de week van de smaak. De bedoeling ervan is om groot en klein, maar vooral de laatsten, bewust te maken van al de heerlijke smaken die deel uitmaken van le patrimoine culinaire français. Dit gebeurt door het aanbieden van niet alledaagse gerechten of door het letterlijk laten proeven van bijzondere kruiden, vruchten of groenten.

Deze week was het weer zover. Onze schoolkantine had een prachtig menu samengesteld, met gerechten als endives au bleu, betteraves à l'orange of salade de pois chiches aux échalotes. Ook waren er originele workshops rond fruit en groente en zelfs een bio-barbecue!

Gisteren vertelde mijn zoon over de tajine de volaille au potimarron die hij had gegeten. De saus had 'un arrière-goût de roquefort', er zat een vleugje roquefort-smaak aan de saus. Misschien verbaast een wijsneuzige opmerking als deze je, maar voor Franse kinderen is het heel gewoon, semaine du goût of niet.

Persoonlijk heb ik aan deze semaine du goût ook een bijsmaak geproefd, en wel een heel onaangename. Want een groot deel van de week was het school-kantinepersoneel in staking. Dus viel er heel weinig te proeven op school en zijn al die leuke initiatieven bij ons en in de rest van Frankrijk in het water gevallen.

Al die gestrande reizigers zullen wel dezelfde onaangename smaak in de mond hebben, en zeker ook de degenen die in een lange rij voor de benzinestations staan, pour faire le plein, nog net voordat volgende week de benzine schaars gaat worden. Nee, deze week laat bij mij echt un goût amer achter en ik ben bang dat deze nog wel even zal blijven hangen ...

1 opmerking:

  1. Was onze schoolkantine maar zo creatief... maar ja, de onze staakte niet deze week, je kunt niet alles hebben he. Herkenbaar verhaal in elk geval. Groetjes van een 'lot'genootje, http://boerinneke-in-frankrijk.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen