zaterdag 3 december 2011

Binôme

Mijn kinderen hebben in hun klas un binôme. Nu denk je misschien dat ze een ‘bijnaam’ hebben, maar daar heeft het niets mee te maken. Ton binôme is je partner, degene die ervoor zorgt dat je je huiswerk krijgt wanneer je ziek bent. Of die een extra blaadje meepakt wanneer er iets wordt uitgedeeld. Travailler en binôme betekent dat je als duo een bepaalde opdracht moet uitvoeren.

Le binôme is ook een wiskundige term, de specialisten onder de lezers denken nu ongetwijfeld aan ‘het binomium van Newton’ (vraag me niet wat dat is!).
Une équipe en binôme is een team dat uit twee mensen bestaat, een duo dus, bijvoorbeeld twee politieagenten die samen optreden en elkaar rugdekking geven als het moet. Bij het woord équipe denk je misschien automatisch aan sport, maar in sporttermen wordt de term binôme niet gebruikt. In de tennissport bijvoorbeeld is je dubbelpartner gewoon le partenaire (en je tegenstander l’adversaire).

Ook als het gaat om een liefdespaar spreken de Fransen niet over hun partner als ‘mon binôme’. Hun duo heet le couple. Sauver son couple betekent het redden van je relatie. De liefdespartner heet mon mari, ma femme, mon époux, mon épouse (voor getrouwde koppels), ma compagne (voor de ongetrouwde vrouwelijke partner) en mon compagnon voor de ongetrouwde mannelijke partner. Of natuurlijk mon ami, mon amie, mon copain, ma copine.

1 opmerking:

  1. Weer een leuk stukje, in sport spreek je inderdat niet over binôme en toch kom je deze uitdrukking wel bij team van mal-voyants/slechtsziendes.

    En bij een liefdespaar kun je er over "ma moitié" ipv ‘mon binôme’.

    Bonnes fetes de fin d'annee a tous, ik hoop volgende jaar dat je nog veel inspiratie hebt, want ik les het met plezier, tot 2012 , Daniele

    BeantwoordenVerwijderen