donderdag 10 juni 2010

La mayonnaise ne prend pas

Het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika begint vandaag! Nou ben ik absoluut geen voetbalfan, behalve dan wanneer op de sportpagina van de krant mijn oog op een interessante Franse uitdrukking valt: la mayonnaise ne prend pas, de mayonnaise 'pakt' niet. Veel Nederlanders zegt dat misschien niets, dat de mayonnaise niet pakt. Dat komt omdat in Nederland tegenwoordig niemand nog zijn eigen mayonnaise maakt. Er moeten namelijk rauwe eieren in, en daar zijn wij een beetje bang voor, vanwege het gevaar van besmetting met de salmonellabacterie. In Frankrijk zitten ze daar niet mee. Geen haar op een Frans hoofd zou er bijvoorbeeld over denken om een aïoli te maken met mayonnaise uit een pot erbij! Mayonnaise maken is een kunst, het gaat erom op de juiste manier eierdooiers, olie, mosterd en azijn door elkaar te klutsen tot een samenhangend geheel. Wat dat met voetbal te maken heeft? Nou alles, want in de équipe de France pakt de mayonnaise niet. Het team is nog geen samenhangend geheel, nog geen smeuïg van de lepel aflopende saus ... Wij zeggen het anders: de chemie is er nog niet. Of die er bij het Oranjeteam wel is ..?

4 opmerkingen: