maandag 23 augustus 2010

Marcel, Jeannette en Charlotte (2)

Het antwoord op het raadsel in mijn vorige bericht is:
Marcel, Jeannette en Charlotte zijn niet alleen voornamen, maar betekenen daarnaast ook nog iets anders. Iedere naam heeft zelfs meerdere betekenissen.

Un marcel is een strak om het lichaam zittend hemd, oorspronkelijk een eenvoudig wit onderhemd voor mannen. Maar tegenwoordig dragen ook vrouwen dergelijke hemden. Men spreekt dan meestal over un débardeur.
  • Un débardeur is het beroep van dokwerker of sjouwer. Het werk is zwaar en je krijgt het er warm van, vandaar dat je in je hemd werkt en vandaar de naam.
  • De naam marcel zou komen van de boxer Marcel Cerdan die dit kledingsstuk zonder mouwen wel handig vond voor zijn boxtrainingen.
  • Volgens een andere theorie zou in de 19e eeuw de textielfabriek Marcel zijn naam aan dit soort hemden hebben gegeven.
  • Le marcel als naam heeft sinds enige tijd weer een nieuwe impuls gekregen vanwege het merk Little Marcel, bekend van de felgekleurde horizontale strepen op een zwarte achtergrond.

Une jeannette is een strijkplankje voor mouwen van een hemd of bloes; je zet het op de gewone strijkpank of het zit eraan vast. Daarnaast zijn les jeannettes de vrouwelijke versie van de welpen bij de scouts. En in een derde betekenis is une croix-Jeannette of une croix à la jeannette een kruisje aan een ketting.

Une charlotte is een dessert-taart met een rand van lange vingers en een crèmevulling. Daarnaast is het een mutsje dat je om hygiënische redenen over je haar draagt, bijvoorbeeld in een fabriek waar voedingsmiddelen worden verwerkt of in een laboratorium.

Wie weet je nog meer voorbeelden van voornamen die ook nog een andere betekenis hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten