donderdag 23 september 2010

Attention vendanges!

Om te vieren dat mijn nieuwste boek Ratjetoe is uitgekomen, schrijf ik deze week iedere dag een stukje over Franse keuken(taal)geheimen. Vandaag en morgen gaat het over wijn. Een goed moment, want overal in Frankrijk is de wijnoogst begonnen.
Attention, vendanges! staat deze weken in menig Frans dorp op borden te lezen. Waar moet je voor oppassen dan? Een vendetta op z'n Frans? De wekelijkse markt? Nee, waar het hier over gaat, is dat de wijnoogst is begonnen. En dat is een levensgevaarlijke periode. Niet vanwege het risico van overmatige wijnconsumptie, maar vanwege het hektisch af en aan rijden van tractoren met volgeladen aanhangwagens druiven. Ze hebben haast, wanneer eenmaal besloten is dat de druiven eraf moeten, dan moet het ook zo snel mogelijk gebeuren. De wagens laten een spoor van rood sap achter op de straten. En in het dorp hangt een sterke wijngeur. Een heerlijke tijd ..!

Omdat ze geen eigen 'chateau' (willen) hebben, zijn al deze wijnboeren met hun oogst op weg naar la coopérative, om hun druiven samen met die van anderen te laten persen. Met de wijn die dit oplevert is helemaal niets mis. Je betaalt echt een schijntje (enkele euros) voor een kwalitatief zeer goede wijn. En nog minder wanneer je meerdere liters tegelijk koopt. Je moet dan om une fontaine à vin vragen, ook wel een 'bag in box', met een inhoud van 3 of 5 liter. De laatste ontwikkeling op wijnverpakkingsgebied is dat de 'box', het karton dus, er niet meer omheen zit. Een zak van stevig plastic met een kraantje eraan, dat is alles.


Kijk, hier staat er een heel aantal klaar bij onze plaatselijke cave


Even voor de Nederlanders: is zo'n zak eenmaal leeg, breng hem dan niet terug naar de cave om opnieuw te laten vullen (het schijnt echt gebeurd te zijn)! Op is op. Nieuwe wijn zit in nieuwe zakken ...

(morgen het vervolg)

2 opmerkingen:

  1. Ik vind je stukjes erg leuk en leerzaam!

    groetjes, Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank je wel Elly voor je compliment, ik heb er in ieder geval veel plezier in!

    BeantwoordenVerwijderen