vrijdag 24 september 2010

Les vendanges (2)

Om te vieren dat mijn nieuwste boek Ratjetoe is uitgekomen, schrijf ik deze week iedere dag een stukje over Franse keuken(taal)geheimen. Vandaag gaat het opnieuw over wijn.


De allergoedkoopste manier om in Frankrijk wijn te kopen is du vin en vrac, wijn van de tap. Dat hoeft heus niet altijd een simpele vin de table te zijn. Het hangt helemaal van de cave af wat ze aanbieden. Wel moet je zelf une bonbonne meenemen. Wat dat is zie op bijgaande foto. Een mandfles dus. Ik moet er wel bijzeggen dat dit soort flessen met riet eromheen tegenwoordig brocante-objecten zijn. De moderne bonbonnes zien er in het beste geval nog wel ongeveer zo uit, maar hebben 'plastic riet', of het zijn gewoon plastic containers, eventueel met een kraantje eraan.


Tijden veranderen, de romantiek rond de wijnoogst gaat er langzaam af. Zo worden de druiven ook al lang niet meer in een grote ton met de voeten geperst. In de moderne wijnbereidingsmethoden komen de druiven in grote roestvrijstalen opvangbekkens terecht en worden dan machinaal geperst.Dat levert heel wat minder romantische plaatjes op, zoals deze foto, die ik vanochtend maakte:Als alle druiven verzameld zijn, blijft er dit over: steeltjes en bladeren.1 opmerking: