zondag 8 mei 2011

Frans voetgebaar


Zo langzamerhand vertrekken de eerste Nederlandse vakantiegangers naar hun geliefde Frankrijk. Tijd om aandacht te besteden aan een vorm van typisch Frans rijgedrag.

Je hebt het vast wel eens opgemerkt, een Franse motard die zijn rechtervoet uitsteekt, wanneer hij je heeft ingehaald (meestal op een zeer gevaarlijke manier). Toen ik pas in Frankrijk woonde vatte ik dit 'voetje' op als een agressief gebaar, 'een trap na' als het ware. Zoiets in de trant van "waarom ging je niet wat eerder/verder opzij, dan had ik er sneller langs gekund!" Maar nu weet ik beter. Het voetje van de Franse motorrijder is juist vriendelijk bedoeld. Een merci beaucoup!, omdat je plaats voor hem hebt gemaakt. Al is het dan ook uit puur lijfsbehoud.

Deze Nederlandse motorrijder is druk aan het oefenen om het echte Franse voetgebaar onder de knie te krijgen! De voet steekt nog iets te ver uit. Het moet een zacht duwend gebaar naar onderen én opzij zijn!
(met dank aan Paul Pakkert)

Wanneer je dus straks op zo'n pittoresk Frans D-weggetje de berm wordt ingedrukt door een motorrijder, wees dan niet boos wanneer hij zijn voet uitsteekt. Steek gewoon vriendelijk je hand op, en denk erom: je hele hand, niet één vinger ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten