maandag 4 juli 2011

Un homme averti ... est verbaliséFrankrijk slaat in Europa bepaald geen goed figuur wanneer het gaat om la sécurité routière, de verkeersveiligheid. Per jaar vallen er in het Franse verkeer 67 doden per miljoen inwoners, bijna het dubbele van het Nederlandse aantal dodelijke verkeersslachtoffers*. De laatste jaren heeft Frankrijk veel gedaan om zijn slechte imago te verbeteren en met succes, want er is een dalende tendens waar te nemen. Tot april van dit jaar, toen er ineens 20% meer slachtoffers te betreuren vielen. President Sarkozy greep direct in, met een maatregel die heel wat discussie losmaakt.

Het gaat om het afschaffen van de waarschuwingsborden dat er even verderop een flitspaal (un poste de radar) staat. Ga je dit jaar op vakantie naar Frankrijk, wees er dan op verdacht dat je zonder vooraankondiging zomaar langs zo’n paal rijdt en dus geflitst kunt worden. Ach, wat kan het mij schelen, zul je misschien zeggen. Ik heb mijn eigen waarschuwingssysteem toch, in mijn GPS en als “App” op mijn Iphone. Maar let op, de maatregel is nog maar net (sinds mei) van kracht en veel is onduidelijk. De radarverklikkerbranche is na fel protest met de overheid tot een akkoord gekomen: ze mogen hun radardetectors ombouwen (of alleen maar “omnamen”?) tot avertisseur de zones dangereuses. Avertir betekent “waarschuwen” en un avertisseur de zones dangereuses is dus een waarschuwingsapparaat voor gevaarlijke zones. De bedoeling ervan is dat je als automobilist niet meer op de hoogte wordt gesteld van de exacte positie van de flitspaal, maar van de aanwezigheid van een “gevaarlijk zone”. Een beetje cryptisch allemaal? Dat klopt.

Is de in je TomTom ingebouwde radarverklikker zo’n -geoorloofde- avertisseur? Je zou zeggen van wel, maar zeker is het allerminst. Het schijnt dat er al mensen op de bon zijn geslingerd vanwege een TomTom met radarwaarschuwing. Mocht je toch worden aangehouden wegens te hard rijden, zeg dan in ieder geval dat je slechts een “avertisseur” in je auto hebt, en heb het zeker niet over un detecteur!

Tussen nu en eind 2012 komen er ook nog eens duizend nieuwe flitspalen bij. Een deel daarvan is deze zomer vast al wel geïnstalleerd. Ik heb je gewaarschuwd en een gewaarschuwd mens telt voor twee, un homme averti en vaut deux. Dus kun je je maar beter gewoon aan de snelheid houden, misschien.
* Bron: Europa Press Releases RAPID, cijfers 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten