zaterdag 24 december 2011

Joyeux Noël!


Een typische boom uit de streek waar ik woon, de Provence, is de kaki. Eigenlijk is het een Aziatische boom. Stokoud, want 1000 jaar geleden was hij al bekend in landen als China, Japan en Korea. Er schijnen wel 2000 soorten kaki’s te bestaan.
De vruchten van de kaki, met dezelfde naam, zijn oranje. Ze lijken op grote oranje tomaten en hebben een zacht, zoet-weeïg smakend vruchtvlees. Het bijzondere is dat de vruchten pas rijp zijn wanneer alle blaadjes van de boom zijn gevallen. Aan het einde van de herfst en in de winter dus. Vandaar dat kakifruit veel rond de feestdagen wordt aangeboden. Ook in Nederland, vaak onder de naam Sharon-fruit, een Israëlische variant.

In de 19e eeuw bracht een Franse ‘expat’-ingenieur een kakiboom mee uit Azië en plantte hem in zijn woonplaats Toulon. Dat was de eerste kaki in Zuidfrankrijk en sinds die tijd zijn boom en vrucht hier razend populair. Zodanig dat de Provençalen de boom als deel van hun patrimoine beschouwen en de vruchten als produit du terroir.

Deze kakiboom zag ik gewoon ergens ‘in het wild’ op een veldje staan. Lijken de vruchten niet net oranje kerstballen? Met deze door de natuur versierde kerstboom wens ik jullie allemaal

een prachtige Kerst en een spetterend begin van het nieuwe jaar!

PS Mocht je nog tijd overhebben tussen kerststol, kalkoen en oliebollen door, bekijk dan eens mijn volledig vernieuwde website: http://www.marioneverink.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten