vrijdag 13 april 2012

Boussole électorale

We blijven nog even bij de meetinstrumenten. Geen barometer dit keer, maar een kompas, het Kieskompas om precies te zijn. Misschien herinner je je deze Nederlandse vinding van het van de laatste verkiezingen in Nederland. Het is een instrument om je te helpen te bepalen welke partij het beste past bij je persoonlijke politieke overtuigingen.

In Frankrijk vindt volgende week zondag, 22 april, de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Veel kiezers weten nog niet op wie ze gaan stemmen (en of ze gaan stemmen). Het zijn de zogenaamde zwevende kiezers. In het Frans heten deze les électeurs flottants, ‘drijvende’ kiezers. Frankrijk kende nog geen kieskompas, maar daar is dankzij deze puur Nederlandse uitvinding verandering in gekomen. Een paar weken geleden is de Franse versie ervan gelanceerd.

De naam? Le compas électoral zou je denken, maar dat is te gemakkelijk vertaald. De Franse en Nederlandse kompassen zijn namelijk valse vrienden. Wat wij een kompas noemen is voor de Fransen une boussole. Ze kennen wel le compas, maar het betekent iets anders, namelijk de passer. De naam is dus la boussole électorale en meer erover kun je vinden onder www.laboussolepresidentielle.fr.

Frankrijk is niet het enige land dat het kieskompas heeft overgenomen. Het is ook al geëxporteerd naar Tunesië, Marokko, Egypte, Turkije, Canada en Mexico. Een wereldwijd succes dus voor de wetenschappers van de Vrije Universiteit. Ook deze Franse versie voorziet blijkbaar duidelijk in een behoefte, want de website wordt druk bezocht. De Fransen gaan vast de juiste keuze maken, à moins qu’ils ne perdent la boussole

2 opmerkingen:

  1. "Un petit pays aux grandes idées," zoals Mitterand over Nederland zei!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I completely agree with you. I really like this article. It contains a lot of useful information. I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all. And of course nice review about the application.
    vakantiehuis dordogne

    BeantwoordenVerwijderen