vrijdag 20 april 2012

Geen woord meer!

Ça y est! Dimanche, c’est le scrutin! Nee, ik zit hier geen gros mot op te schrijven. Het betekent dat aanstaande zondag de stemming plaatsvindt. Voor de presidentsverkiezingen wel te verstaan. De acht kandidaten mogen geen mailtje, telefoontje, tweet, facebookbericht, brochure of welke andere vorm van communicatie dan ook meer naar buiten brengen. Fini les bains de foule, de ‘baden in de menigte’, fini les “mietieng”. Ook de media moeten zich eraan houden, geen interviews op TV of in de krant. Doe je het toch, dan moet je een boete van 3750 euro betalen (wat eigenlijk nog wel meevalt gezien de belangen die er op het spel staan).

Vannacht (vrijdag) om 24.00 is de campagne voorbij en dient er een absolute radiostilte te heersen. Dat is zo geregeld in le code electoral, opdat de Franse bevolking even op adem kan komen na al die weken van acht kandidaten zin en vooral onzin te hebben moeten aanhoren. Nee, dat is natuurlijk niet de echte reden. Die is dat de verkiezingen zo eerlijk mogelijk moeten verlopen en er niet op het laatste moment nog van allerlei steekspelletjes worden gespeeld. Want de kandidaten zijn tot alles in staat om Frankrijks hoogste ambt in de wacht te slepen.
Heel even bijkomen dus en dan zondag … aux urnes – naar de stembus! In de peilingen – les sondages – staat François Hollande er steeds beter voor. Maar Sarkozy heeft gedreigd in de tweede ronde sterk terug te komen in de een-op-een-confrontaties. Wanneer het zover komt tenminste en het niet zo gaat als in 2002 toen Jean Marie Le Pen (Front National) plotseling meer stemmen bleek te hebben dan Jospin (Parti Socialiste). Le Pen mocht het toen in de tweede ronde tegen Chirac opnemen. Of het dochter Marine dit keer ook gaat lukken? Hoe dan ook schijnen er tussen 6 en 8 miljoen kiezers te zijn die het nog niet weten (zij zijn flottants, zie mijn vorige bericht). Op de ruim 43 miljoen kiesgerechtigde Fransen is dit dus tussen de 15 en 20%!  

Het blijft dus spannend wie het volgende quinquennat in de wacht gaat slepen (het mandaat van vijf jaar). Even rust dit weekend, voordat de storm zondagavond om 20.00 losbarst. Wil je al voor die tijd een idee krijgen over de uitslag? Kijk dan op Franstalige sites uit België en Zwitserland, want die hebben aangekondigd de Franse regels aan hun laars te lappen en al veel eerder met de eerste prognoses te komen. Ik kan niet wachten …

2 opmerkingen:

  1. Schrijf alsjeblieft nog veel meer van dit soort stukjes: mijn Franse vocabulaire wordt er zoveel beter van!

    BeantwoordenVerwijderen