woensdag 20 juni 2012

Lavendeltijd!

Het is niet alleen le temps des cerises, maar ook lavendeltijd! Lavendel kennen we allemaal natuurlijk, het ruikt heerlijk en je kunt er geurzakjes van maken voor op het toilet. Maar het is ook zeer geschikt voor culinaire doeleinden. Nu is het moment bij uitstek om wat recepten uit te proberen! Want de lavendel staat op het punt om uit te komen, precies op tijd om te oogsten. Je hebt namelijk de bloemetjes in de knop nodig (en een paar nét uitgekomen bloemetjes als decoratie). Maak een voorraadje voor de hele zomer. Het is wel even wat werk, want je moet de knopjes één voor één van de takjes halen, maar je zult er geen spijt van krijgen. Want behalve in gebak, smaken een paar verdwaalde lavendelbloemetjes ook erg geraffineerd in een zomerse salade, in ijs of in vruchtensalades.

Haal de lavendel van bestaande planten uit je eigen tuin, zodat je er zeker van bent dat ze niet met gif bespoten zijn! Vorige zomer, in mijn post van 8 juli 2011, heb ik je het recept voor Coeurs à la lavande gegeven, heerlijke roomboterkoekjes met een vleugje lavendel. Vandaag een ander recept, namelijk

Cupcakes à la lavande

Ik heb voor deze cupcakes madeleines-deeg  gebruikt, het resultaat is een soepel en zacht cakeje, dat dagen vers blijft. Behalve echte lavendel heb ik ook huile essentielle de lavande gebruikt, in Nederland bekend als etherische olie. Het is zeer geschikt om in de keuken te gebruiken, want zeer geconcentreerd (een paar drupjes zijn genoeg) en het is eenvoudig een voorraadje bij de hand te hebben. Zo staan bijvoorbeeld ook etherische olie van citroen en sinaasappel op mijn plankje in de keuken. Zorg ook hier voor een goede (biologische) kwaliteit olie!

Ingrediënten (voor ca 20 stuks)
3 eieren
150 g suiker
200 g meel
zakje bakpoeder
100 g gesmolten boter
50 g melk
5 druppels etherische lavendelolie
2 theelepels gemalen lavendel

Decoratie:
poedersuiker
beetje water of citroensap
2 theelepels lavendel(bloemetjes)

Bereiding:
Verwarm de over voor op 180 °C.
Laat de boter smelten in de magnetron en zet weg.
Mix eieren en suiker goed door elkaar totdat een wit mengsel ontstaat.
Voeg de melk toe en de lavendelolie.
Voeg vervolgens het meel en de bakpoeder toe en daarna de lavendelknopjes.
Goed roeren.
Meng ten slotte de boter door het deeg en laat het geheel 15 minuten rusten.

Zet intussen één of meerdere cupcake-vormen klaar.

Schep het deeg nog een keer goed door (de lavendel is wat naar beneden gezakt) en vul er daarna de vormpjes mee (niet helemaal vol, het deeg rijst!). Zet ze 10 tot 15 minuten in de oven.

Laat de cupcakes na het bakken afkoelen en versier ze dan met suikerglazuur. Strooi er onmiddellijk wat lavendelknopjes of –bloemetjes op ter versiering, voordat het glazuur hard is geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten