zondag 11 november 2012

Friendly


Een tweetal opmerkelijke Franse nieuwtjes van de afgelopen week:

Het gaat om het onderschrift onder een felicitatiebrief aan de Amerikaanse president Obama, na diens verkiezingsoverwinning. Aan die brief, natuurlijk geschreven door zijn secretariaat, wilde Hollande een persoonlijke noot toevoegen. Iets in de trant van amicalement  leek hem wel aardig. Wat zou dat zijn in het Engels, moet hij gedacht hebben. Als ik er nou eens ‘friendly’ van maak, dan zit ik er vast niet ver naast … Dus wel. Nu is het maken van een fout in een vreemde taal niet zo erg (we kunnen er allemaal over meepraten). Wat wel erg is, is het gebrek aan professionaliteit die achter deze misser, uitglijder en instinker schuilgaat. We hebben het hier over het hoogste staatsniveau, en dan laat je zoiets checken, lijkt me! Saillant detail: Frankrijks president heeft gestudeerd aan de prestigieuze Ecole Nationale d’Administration.

Taxe Nutella
Tweede opmerkelijke nieuwsfeit: la taxe Nutella. Na de taxe soda, belasting op suikerhoudende dranken, erfenis uit het tijdperk Sarkozy, zogenaamd bedoeld om ons te beschermen tegen zwaarlijvigheid, is dit de nieuwste creatieve vinding van de Franse regering om geld in het lege overheidslaatje te brengen. Het plan is om een belastingverhoging van 300% te gaan invoeren op producten die palmolie bevatten. Het nationale 'petit dèj'- en goûter-smeersel Nutella is daar een voorbeeld van en uiteraard zijn ze bij Ferrero onmiddellijk in opstand gekomen. Ook bij deze belasting is de achterliggende gedachte dat wij door de hogere prijs zullen worden ontmoedigd om producten met palmolie (dat een verzadigd vet is) te kopen en dat dit onze gezondheid ten goede zal komen. Maar we weten natuurlijk wel beter.
 

2 opmerkingen:

  1. Fout Hollande: Als wij Nederlanders jouw blog lezen komen we erachter dat we soms per ongeluk domme dingen zeggen/schrijven in het Frans...... We hoeven ons dus echt nergens voor te schamen.....

    BeantwoordenVerwijderen