zondag 18 november 2012

ZlatanerDe Franse taal lijkt er weer een woord rijker op geworden te zijn, een werkwoord om precies te zijn: zlataner. De voetbalkenners onder u zullen hierin onmiddellijk Zlatan Ibrahimovic herkennen, voormalig Ajax-coryfee en tegenwoordig stervoetballer van Paris St Germain (PSG). Het zijn les Guignols de l’Info die het woord kort geleden hebben geïntroduceerd, zie bijgaand filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=3sRprsvW0Lc

Sindsdien wordt er hevig heen en weer gediscussieerd over dit nieuwste néologisme en de Fransen zijn het over de betekenis ervan ook nog niet helemaal eens. Zlataner “de tegenstander inmaken of een lesje leren” lijkt nog het meest voor de hand te liggen, want dat kan Zlatan als de beste. Maar ook wanneer hij er niet aan te pas komt, kan een team worden “gezlataneerd”, zoals wel blijkt uit de krantenkop in l’Equipe:  http://www.petitionduweb.com/Petition_contre_l_emploi_du_verbe_zlataner_a_outrance-32171.html. Dit lijkt de kansen voor zlataner om ooit in het woordenboek terecht te komen te vergroten.
Zlatan is een veelzijdig persoon en wat mij betreft zijn er nog wel een aantal alternatieven aan te dragen voor de betekenis van zlataner. Wat dacht je van:

1.    Zlataner“de tegenstander op een gewelddadige manier buiten gevecht stellen”. Zlatan is geen lieverdje. Momenteel is hij bijvoorbeeld voor twee wedstrijden geschorst, na een rode kaart in dezelfde wedstrijd waar de link hierboven over gaat (PSG – St Etienne).
2.    Zlataner  “voor een astronomisch bedrag verkopen of verkocht worden”. Zlatan heeft al bij heel wat Europese topclubs gespeeld en het is bekend dat het bij de transfers steeds weer om recordbedragen ging. Bij de laatste transfer naar PSG was dat 20 miljoen euro en Zlatan hield er zelf een jaarsalaris van 14 miljoen euro aan over. 
3.    Zlatanereen goal maken die nog het meest op een circusstunt lijkt. Zlatan presteert het regelmatig (in zijn Ajax-tijd bijvoorbeeld de befaamde dribbel langs zes spelers). Recentelijk deed hij het weer, tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Engeland. Hij scoorde alle vier de doelpunten en de laatste goal was werkelijk … zlatané.

De tijd zal uitwijzen of zlataner een blijvertje is en in welke betekenis precies. En jij? Wat associeer jij het meest met zlataner 

1 opmerking:

  1. I completely agree with you. I really like this article. It contains a lot of useful information. I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all. And of course nice review about the application.
    vakantiehuis dordogne

    BeantwoordenVerwijderen