zaterdag 1 mei 2010

Fête du Travail

Vandaag is het 1 mei en in Frankrijk (ook in veel andere landen) wordt la Fête du Travail gevierd, de dag van de Arbeid. Het klinkt tegenstrijdig, maar vandaag wordt er niét gewerkt! De niets vermoedende Nederlandse toerist zal flink op z'n neus kijken voor de dichte supermarkt en de lege winkelstraten. Zelfs voor een vers baguetje moet je vandaag flinke moeite doen, en dàt is in Frankrijk behoorlijk zeldzaam.
Maar de handel ligt niet helemaal stil. De verkopers van muguet doen dezer dagen flink zaken. Het gaat om het lelietje van dalen, in Frankrijk al sinds mensenheugenis porte bonheur, geluksbrenger. Ze worden aangeboden in potjes, vaasjes of als losse takjes en echt iedereen koopt ze en geeft ze aan elkaar. Dit jaar heb ik zelf voor het eerst ook aan deze traditie meegedaan én heb ik, ook voor het eerst, quelques brins de muguet gekregen ... Je bent nooit uit-geïntegreerd.
Le muguet is in Frankrijk een grotere business dan het bloemetje op Valentijnsdag. Het grapje kost nogal wat, voor trois brins, drie takjes, betaal je al snel 5 euro. Maar goed, een beetje geluk heeft nu eenmaal zijn prijs ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten