donderdag 18 november 2010

Le Beaujolais nouveau est arrivé!


Vandaag is het de derde donderdag van november, dus de dag waarop de Beaujolais nouveau wordt gepresenteerd. Een kleine rondvraag in mijn omgeving leerde, dat geen enkele van mijn Franse kennissen hiervan op de hoogte is. De marketingmachine rondom de Beaujolais nouveau werkt dus blijkbaar vooral over de Franse grens. Vooral in Duitsland, de Verenigde Staten en Japan schijnt de Beaujolais nouveau razend populair te zijn. Naar dit laatste land verdwijnt de helft van de 40 miljoen flessen Beaujolais nouveau van 2010!

Bij mijn tennisclub was men beter geïnformeerd en was de arrivage du Beaujolais nouveau aanleiding om vanavond een speciaal Beaujolais-tennistoernooi te organiseren. Sport en drank gaan gewoonlijk niet samen, niet voor de sporters zelf althans. Maar dat speelt een ondergeschikte rol, wanneer je weer eens een gelegenheid wilt vinden om gezellig bij elkaar te komen. Iedereen neemt een thuis klaargemaakt gerecht mee en na een paar partijtjes schuift men de tafels in het clubhuis aan elkaar om samen een uitgebreide maaltijd te organiseren die ongetwijfeld tot laat in de avond zal duren.

Een feestje als dit is een perfecte illustratie van de, voor de Fransen, zeer belangrijke gebeurtenis die zich eerder deze week afspeelde. La gastronomie française is namelijk na lang proberen opgenomen op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed. Het gaat daarbij niet om een onderscheiding voor de vele specialiteiten uit de Franse keuken, zoals foie gras, truffels of de wijn van Châteauneuf-du-Pape, maar om het ‘totaalgebeuren’ rondom de Franse maaltijd. Om het feit dat gezellige momenten in het leven van de Fransman zich altijd afspelen rond een gezamenlijke maaltijd met liefst zoveel mogelijk mensen.

Ik zal vanavond helaas niet van de partij zijn. Wel heb ik een paar flesjes ingeslagen, biologische Beaujolais dit keer (niet op de foto en ook niet zo veel!). De Beaujolais nouveau 2010 zal heus niet beter smaken dan die van de voorgaande jaren, maar ça nous est égal, non? A la vôtre!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten