woensdag 13 juli 2011

Opvoedende radars


In mijn voorlaatste bericht vertelde ik over het afschaffen van de waarschuwingsborden voor flitspalen langs de Franse wegen.

Vanochtend hoorde ik op het Franse nieuws, dat begonnen is met het installeren van des radars pédagogiques. Wat dat zijn, "pedagogische", of "opvoedende" radars? Niets anders dan de elektronische borden die wij in Nederland ook kennen (U RIJDT TE HARD). Ze geven de snelheid aan waarmee je rijdt en worden eventueel gevolgd door een flitspaal. Het fijne van een "opvoedende" radar is, dat je wel wordt gewaarschuwd, maar niet wordt geflitst, je kunt je rijgedrag dus nog net op tijd aanpassen.

Wat het verschil in effect is tussen de oude waarschuwingsborden en deze nieuwe radars pédagogiques? Wie het weet mag het zeggen. 4000 zal de overheid er plaatsen, tussen nu en eind 2012 en ze kosten tussen de 3.000 en 4.000 euro per stuk. Een driedubbele strop voor de staatskas, eerst de kosten voor het weghalen van de oude borden, daarna de kosten voor het installeren van de radars pédagogiques en dan ook nog eens het mislopen van inkomsten uit verkeersboetes.

Het is bijna verkiezingstijd, dus het zal de prijs wel waard zijn ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten