dinsdag 22 november 2011

Websites om Frans te leren


Mijn vorige bericht ging over de belabberde webpresentatie van de Académie française. Niet echt motiverend om te raadplegen. Maar gelukkig bestaan er ook voorbeelden van wél goed opgezette sites over de Franse taal. Zoals http://wikilf.culture.fr  ‘WikiLF’ staat voor ‘Wiki-langue française’ en de site is gemaakt in opdracht van la délégation générale à la langue française et aux langues de France (die valt onder Le ministère de la Culture et de la Communication). De site gaat in eerste instantie over de vele anglicismen die de Franse taal proberen te dringen. Er wordt medewerking van de lezers gevraagd om Franstalige alternatieven te vinden. Erg interessant en de lezersreacties zijn vaak dolkomisch. Wanneer je onderaan de homepagina op ‘France Terme’ klikt, gaat er een wereld open aan links op het gebied van de Franse taal, op alle mogelijke deelgebieden en voor elke denkbare specialisatie. Kijk bijvoorbeeld eens rechts onderaan in de blauwe kolom onder ‘les autres ressources sur la langue française’. Je vindt vast iets van je gading!

Voltaire, de grote Franse schrijver en filosoof uit de 18e eeuw, was hét symbool van de Verlichting. Deze filosofische stroming stelde rede, kennis en wetenschap voorop en was de basis voor onze moderne maatschappij. Men gebruikt nu zijn naam voor een bijzonder initiatief: Le Projet Voltaire (http://www.projet-voltaire.fr). Misschien ken je voor de Engelse taal de begrippen TOEFL (Test of English as a Foreign Language) en TOEIC (Test of English for International Communication). Het zijn taaldiploma’s die je achter je computerscherm of via een taalinstituut kunt voorbereiden. Ongeacht je woonland kun je meerdere keren per jaar en  op verschillende plaatsen een examen afleggen om het TOEIC- of TOEFL-certificaat te halen.
Le Projet Voltaire, dat zichzelf complet, ludique en efficace noemt, werkt op een soortgelijke manier, behalve dat je het examen (voorlopig) alleen in Frankrijk kunt afleggen. Daarnaast is het niet bedoeld voor mensen die Frans als vreemde taal leren, maar in eerste instantie voor de Fransen zelf. Wil je er als Nederlander aan meedoen, moet je dus een gedegen voorkennis hebben. Je kunt het uitproberen, de eerste fases zijn gratis, maar daarna moet je betalen. Le Projet Voltaire is in Frankrijk een groot succes. Veel middelbare scholen hebben een collectief contract afgesloten, zodat alle leerlingen er aan mee kunnen (of moeten) doen.
http://www.francaisfacile.com is een grote verzameling oefeningen op alle gebieden van de Franse taal, gemaakt en verzameld door leraren en andere taalexperts. Het is een wereldwijd net voor een groot aantal talen en het niveau is prima. Je pikt er eenvoudig uit wat je nodig hebt, of volgt een cursus die oploopt in moeilijkheidsgraad. Helemaal gratis!

Ken je ook sites, die je helpen bij het leren van Frans? Laat ze aan je mede-bloglezers weten en reageer!

1 opmerking: