maandag 8 oktober 2012

Boire du petit lait


Een paar dagen geleden was in de krant te lezen: l’opposition boit du petit lait. Wat betekent die uitdrukking en wat houdt de Franse oppositie precies bezig?
Boire du lait refereert aan de baby die melk drinkt aan de moederborst, hij is tevreden en voelt zich prettig. Le petit lait is de melk die overblijft na het karnen, dat wil zeggen nadat er boter of kaas van is gemaakt. Karnemelk dus, lekker fris en aangenaam om te drinken (hoewel niet iedereen daar misschien hetzelfde over zal denken).

De regering Hollande heeft het niet gemakkelijk. Denk het je ook even in, miljarden aan bezuinigen moeten er komen en onlangs is een hele reeks impopulaire fiscale maatregelen aangekondigd. De president doet het in de peilingen steeds slechter en de Fransen zijn op het punt aanbeland dat ze zelfs liever Sarkozy terug willen!
En de Franse oppositie? Die kan tevreden zijn met zichzelf, zij hoeven het niet (meer) te doen, ze ‘drinken’ alle commotie gulzig in en genieten ervan. Misschien brengen ze zelfs wel een toast uit op de situatie, maar dat zal dan wel  niet met een glas melk zijn.

2 opmerkingen: