maandag 20 juni 2011

Vakantieroutes (4)


Wanneer je al een tijdje niet in je favoriete streek in Frankrijk bent geweest, zul je misschien verbaasd staan, dat het nummer van de weg die je altijd nam nu ineens niet meer voorafgegaan wordt door een N, maar door een D.

Dat heeft alles te maken met de zogenaamde déclassement des routes nationales, wat inhoudt dat grote stukken van deze wegen van nationaal zijn “gedegradeerd” tot departementaal. De ontwikkeling is begonnen in 1972, toen er in een keer 53 000 kilometer N-wegen aan de departementen werd overgedragen. Daarna zijn er diverse andere overdrachten geweest. De operatie is nu voorbij, aan N-wegen is nog slechts zo’n 12 000 km over (tegenover ca. 365 000 kilometer routes départementales).

Op die manier zijn ook grote stukken van de N7 in D7 veranderd. Nou moet je weten dat de “Nationale 7”, ook wel la route des vacances genoemd, de bekendste weg van Frankrijk is. Het was voor de eerste autorijdende Franse vakantiegangers dé weg naar het zuiden en is nog steeds een begrip. Voor haar déclassement was het ook de langste weg, met bijna 1000 kilometer lengte, beginnend in Parijs (Porte d’Italie) en via Lyon, Valence en Aix en Provence doorlopend naar Menton.

Hoe groot de nostalgie rond de N7 voor de Fransen was en is, blijkt wel uit deze video clip “avant la lettre” uit 1959, van het liedje "La Nationale 7" van de toen zeer populaire zanger Charles Trenet: http://www.youtube.com/watch?v=uXNIrFStLa8

De Franse geschiedenis kent vele voorbeelden van burgerlijke ongehoorzaamheid. De Fransman accepteert niet zomaar alles wat de centrale overheid dicteert. Vandaar dat je op sommige stukken D7 iets van revolutionair gedrag kunt waarnemen. Daar waar de D7 bijvoorbeeld plotseling ND7 heet. Of zoals op deze foto, waar je als je goed kijkt achter de D7 nog een kleine letter n kunt zien staan. Niet dat het er overzichtelijker van wordt, maar het punt is gemaakt: touche-pas à ma nationale 7!

3 opmerkingen: